donderdag 20 februari 2014

How To Write A Story

Aloha! :D
Ik had een idee, en of jullie het nou leuk vinden of niet, mij boeit het echt geen snicker.
Aangezien ik zelf nog veel (met nadruk op veel) moet leren over het vak "schrijven", voordat ik mijn droom kan achtervolgen en schrijfster worden (of anders wordt ik één van de andere 23 beroepen die ik leuk vind). Maar ik dacht dus, waarom niet alleen mijzelf wat leren, maar jullie ook? Dus: waarom niet? Ik hoop dat jullie het leuk vinden (zo niet, het maakt mij echt geen snicker uit)! (:
Als voorproefje: The Idea

How To Write A Story - The Idea
Ideeën
Soms zit je op je fiets, gewoon geheel ergens anders terwijl je over het weiland fietst en naar de weilanden die langs je flitsen kijkt, en dan plotseling: komt het idee. Langzaam krullen je mondhoeken omhoog: dit wordt echt het perfecte verhaal. Nu is het punt, dat je op je fiets meestal niet zo snel iets bij de hand hebt om mee te schrijven, of überhaupt iets hebt om op te kunnen schrijven. Het maakt niet uit hoe, misschien op een notitie op je mobiel, een oude enveloppe, een volgeschreven schrift met nauwelijks ruimte langs de kantlijn, de gekafte achterkant van een schoolboek... het maakt niet uit, zolang je het maar opschrijft en het later terug kan vinden.

Brainstormen
Soms wil je wel een verhaal schrijven, maar heb je geen idee waarover. Geen sprankje inspiratie wanneer je door een weiland heen fietst, nope. Wat je dan moet doen is brainstormen. Vooral nu het vakantie is (voor het Noorden, in ieder geval), is brainstormen een geschikt moment, aangezien het veel tijd en concentratie vergt.
Hoe je moet brainstormen? Pak een papier en schrijf daarop onderwerpen die jou interesseren. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in (ik noem maar wat) Egypte, dan schrijf je op dat papier dingen die je aan Egypte doen denken (hiërogliefen, piramides, farao's enz.). Van die onderwerpen kies je er uiteindelijk één uit (of meerdere, als je uitdaging wil), waarna je onderzoek gaat doen. Zoek in boeken, tijdschriften, op het internet, enz. Nadat je 'research' hebt gedaan, kan je je eigen fantasie de vrije loop laten gaan. Verzin er een verhaal omheen, iets dat bij jou past. Dan heb je al een begin.
Voordat je dan direct gaat schrijven, is het altijd wel verstandig om een verhaallijn te bedenken. Dus stel vragen aan jezelf zoals:
Hoe begin ik? Wat ga ik allemaal laten gebeuren? Voor wie ga ik het schrijven? Hoe zal het verhaal eindigen? Wat is het genre? enz.
Als je antwoord hebt gegeven op al die vragen, heb je je idee. Nu beginnen met de rest!

Tips
-Lees en analyseer boeken en verhalen. Hierdoor kan je veel inspiratie opdoen, maar ook kun je stiekem afkijken hoe ´grotere´ schrijvers/schrijfsters hun verhalen hebben opgebouwd. Je hoeft namelijk het wiel niet nog eens uit te vinden, maar kopieer nooit letterlijk de teksten of ideeën van een schrijver/schrijfster dat is plagiaat en dus verboden. Natuurlijk is het lezen van boeken ook nog een lekkere ontspanning. Het is namelijk niet alleen goed voor ideeën om te lezen, maar ook om problemen te voorkomen en bepaalde stijlfiguren of technieken door te krijgen. Door zeg maar af te kijken bij schrijvers krijg je een beetje door hoe zij het hebben gedaan en daar leer je ook veel van.
-Pak een site erbij als WeHeartIt, Tumblr of Pinterest, misschien komen er vanzelf wel ideeën bij je naar boven.
-Kijk films of bestudeer mensen in het algemeen. Zo kan je duidelijk zien hoe verschillende mensen reageren in verschillende situaties en wat ze dan doen. Dit kan je vaak in je verhalen verwerken.
-Elke keer dat je met een nieuw hoofdstuk begint, moet je jezelf sommige vragen stellen.
Wie komt er in dit hoofdstuk voor? Waar speelt het zich af? Wat gebeurt er? Hoe gaat het de volgende keer verder? enz.
-Als je een idee hebt, stuur een brief, mail, of praat er met iemand over die je erg goed kent, vertrouwt en die vragen stelt en over dingen nadenkt waar je zelf niet aan denkt, iemand die dezelfde passie voor schrijven deelt. Zo'n persoon is niet makkelijk te vinden, maar weet dat ik je altijd wil helpen. Zodra je namelijk met zo'n persoon praat, gaat er een wereld voor je open. Als mensen weten dat je schrijft, voel je je vaker op je gemak en kan je altijd wel bij iemand terecht als je vast zit met schrijven. Je kan ze dan uitleggen in welke situatie je personage zit en dan komen meestal fantastische ideeën naar boven. Eigenlijk hebben alle "grote" schrijvers/schrijfsters wel zo'n persoon die hun helpt, dus het maakt niet uit: je lieve opa en oma, je vrolijke tante, je dichtende moeder of je verliefde broer, waarschijnlijk je beste vriendin, maar met een kleine mogelijkheid misschien wel je docent Nederlands. Vraag ze of ze je willen helpen, en geloof me, alles wordt dan een stuk makkelijker.

-

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben, want ik ga hier zeker mee door. (:

LOL, (Lots Of Love)
Juliette x

P.s. Weet iemand misschien of het normaal is dat ik altijd: het boeit me geen snicker zeg? Want volgens mij zeggen anderen altijd iets anders, alhoewel ik me niet kan herinneren dat het zoveel anders klonk... ;3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten